Naučíte se zahušťovat luštěninami a bramborami!

Doba přípravy

45 minut vaření + 20 minut příprava

Suroviny

  • 3  cibule nakrájené  na měsíčky
  • 3 stroužky  česneku nakrájené na plátky
  • 5 pl  olivového nebo avokádového oleje
  • 2 lžičky červené papriky + 0,5 lžičky ostré papriky nebo chilli (biokoření prodává www.sonnentor.cz)
  • 0,5 kg očištěných  brambor nakrájených na měsíčky nebo kostičky
  • Jeden  a čtvrt litru horké vody
  • 0,5 kg uvařené nebo konzervované cizrny   (prodává například dm drogerie)
  • Veliká hrst listů mangoldu (nebo pórku, maldých lístků z řepy apod)
  • 2 kostky zeleninového bio bujónu ( www.bioweb.cz)
  • sůl dle chuti

Příprava

  1. Osmažte pomalu cibulku a česnek na oleji. Přidejte koření, necelou malou lžičku soli  a společně chvíli orestujte.
  2. Zalijte  horkou vodou (nebo ideálně zeleninovým vývarem, máte-li ho), přidejte kostky zeleninového bujónu, cizrnu a brambory. Vařte cca 15 minut ( nebo do změknutí brambor-záleží na velikosti kousků).
  3. Přibližně 1/3  uvařené polévky odeberte  a rozmixujte  do krémova- jde to i ponorným mixérem). Vraťte  zpět přes cedník do polévky – čímž ji skvěle zahustíte, aniž byste museli dělat ne moc zdravou  jíšku.
  4. Na závěr přidejte na kousky nakrájený mangold nebo na šikmo nakrájené zelené části pórku,  nechte přejít  varem a  ihned vypněte. Dochuťte  dle potřeby solí, pepřem popřípadě troškou smetany.
  5. Posypte opraženými dýňovými semínky nebo vlašskými ořechy.