Naučíte se tradiční jablečný puding bez nezdravého bílého cukru – je pak ideální pro vaše děti!

Doba přípravy

30 minut

Suroviny

  • 10 mističek nebo 1 dortová forma
  • 1 kg očištěných jablek (nebo 800 g jablek a 200 g banánů)
  • 0,75 l jablečného bio moštu (české biomošty prodává Billa)
  • 2 vanilkové pudingy s pravou vanilkou
  • 1-2 pl citronové šťávy
  • Dle druhu jablek na doslazení cca 1-3 pl agáve nebo medu
  • 1 čl vanilky
  • 2 sáčky špaldových biopiškotů ( bioprodejny, www.biopekarnazemanka.cz)

Příprava

  1. Očištěná jablka nakrájejte na čtvrtky  a vařte v 0,5 l moštu cca 10-15 minut do úplného změknutí jablek. Když jsou jablka měkká, rozmačkejte je šťuchadlem na brambory.  Pokud nejste líní a nakrájíte jablka na menší kousky, nemusíte je pak rozmačkávat a samy se mícháním rozvaří.
  2. Mezitím si rozmíchejte pudingové prášky ve zbývajícím ¼ l moštu, vlijte do vařících se rozmačkaných jablek a pořádně metlou míchejte. Nepřestávejte míchat  i po zhoustnutí a chvilku povařte.
  3. Vmíchejte vanilku, citronovou šťávu a ochutnejte. Pokud jste použili málo sladká jablka, možná budete muset dosladit agáve sirupem nebo medem.  Ale u sladkých jablek to vůbec není potřeba, protože i mošt je dostatečně sladký.
  4. Pokud chcete použít banány, které dají pudingu báječnou příchuť ( já je většinou používám, když dělám pudingový dort), rozmačkejte je s trošičkou citronové šťávy a na  konec je vmíchejte do uvařeného pudingu.
  5. Nalijte do mističek, ve kterých máte naházených několik piškotů nebo použijte dortovou formu, na dno vysypte piškoty a zalijte je pudingem. Nechte vychladit. Servírujte buď samotné, nebo dort můžete ozdobit šlehačkou.