Uzený tempeh? Skvělá volba!

Doba přípravy

30 minut

Suroviny

  • 500 g uvařených celozrnných těstovin, tj cca 250 g v suchém stavu ( pozor na některé celozrnné těstoviny, dobrý sortiment nabízí Interspar nebo  dm drogerie)
  • 1 ks uzeného tempehu (prodávají bioprodejny)
  • ½  menší cibule
  • Cca 100g  kaparů v olivovém oleji (bio nabízí www.bionebio.cz) nebo  4-5 ks (cca 100-150  g) kyselých biookurek (www.bioweb.cz)
  •  150 g  – cca 1 ks  červené papriky  (nebo ideálně kus žluté, červené i zelené papriky)

    Dresing:

  • 8 polévkových lžic olivového biooleje
  • 2 polévkové  lžíce celozrnné biohořčice
  • 1-2 polévková lžíce citrónové šťávy
  • 1,5  čl soli nebo více dle chuti
  • Čerstvě mletý pepř  dle chuti
  • Nať zelené cibulky, petrželky nebo pro změnu i kopr

Příprava

  1. Těstoviny uvařte dle návodu – dejte pozor – celozrnné těstoviny se často vařením rozpadají – na trhu jich je více druhů a kvalitnější se většinou uvaří bez problémů – bohužel ty české se rozvařují častěji .
  2. Během vaření těstovin si připravte dresing a další suroviny.
  3. Tempeh, papriku nakrájejte na malé kostičky, okurky a cibuli na velmi malé kostičky nebo tenoulinké plátečky. (pokud jste použili kapari, ty nechte samozřejmě v celku)
  4. Uvařené těstoviny vychlaďte proudem studené vody (celozrnným to prospěje, aby se méně rozpadaly), nechte okapat a promíchejte všechny suroviny. Nakonec přidejte dresing. Dochuťte dle potřeb vaší rodiny čerstvě umletým pepřem, solí nebo hořčicí.
  5. V zimě můžete  přidat hrst řeřichy ,  v létě servírujte na ochuceném listovém salátu – tj omytém, osušeném a ochuceném troškou olej, umeoctu nebo olejem, solí, pepřem a jablečným octem.  V zimě na podobně ochuceném polníčku.