Kuskus, kozí sýr a brusinky – ideální kombinace!

Doba přípravy

30 minut

Suroviny

  • 0,5 kg uvařeného celozrnného kus-kusu (poměr 1 díl kus-kusu na 1,5 dílu vody)
  • 50 g sušených biobrusinek (můžete dát i 75 g – tj, sáček)
  • 100-150 g na kostičky nakrájeného kozího sýra
  • 50 g vlašských ořechů nebo pinií – na sucho opražených buď v troubě nebo na pánvi

    Dresing

  • 2 pl medu
  • 2 pl citronové šťávy (můžete přidat i trošku strouhané kúry)
  • 5 pl olivového oleje nebo citronového avokádového nebo ořechového
  • troška čerstvě mletého pepře
  • cca 50 g mladého špenátu nebo rukoly ochuceného 1 pl oleje a ½ pl umeocta nebo citronové šťávou s troškou soli

Příprava

  1. Uvařte celozrnný kus-kus v poměru 1 díl kus-kusu na 1,5 dílu vody a nechte ho vychladnout (celozrnný kus-kus raději nechte přejít varem, bílý stačí zalít jen vodou a o něco méně vody).
  2. Připravte si dresing,  omyjte špenát či rukolu a vysušte je nejlépe odstředivkou na salát.
  3. Opražte na sucho pinie nebo ořechy, nakrájejte kozí sýr na kostičky a smíchejte vše s vychladlým kus-kusem , s brusinkami  a s medovým dresingem. Tenhle základ salátu můžete mít připravený v ledničce. Až těsně před servírováním ochuťte špenát (rukolu) olejem a umeoctem, popřípadě citronovou šťávou se solí a opatrně promíchejte do ochuceného kus-kusu.