Halušky trochu jinak.

Doba přípravy

60 minut

Suroviny

  • 200 g celozrnné špaldové krupice Biohramonie
  • 200g špaldové mouky HRUBÉ (nejde o celozrnnou mouku, lze nahradit pšeničnou hrubou) – všechny druhy biomouky, celozrnné i bílé koupíte na www.bioweb.cz)
  • 100 g mletých vlašských ořechů  (lze i ponorným mixérem nebo strouhaných na ručním mlýnku na strouhanku)
  • 2 celá biovejce
  • 2 čl mořské soli
  • 200 ml vody (možná budete potřebovat o 10-20 ml více vody, záleží na velikosti vajec)
  •  1 pl ořechového (nebo olivového) oleje
  • 1 ks (cca 200 g) ovčí brynzy nebo můžete použít kozí pomazánkový sýr St. Pierre /prodává ho i Billa pod značkou Naše bio nebo kozí žervé
  • 3 čl sušené bazalky
  • několik opražených vlašských ořechů na servírování + zelenou

Příprava

  1. Dejte vařit vodu do velkého hrnce a osolte ji.
  2. Umelte v mixéru nebo na nožovém sekáčku v robotu ořechy co nejvíce najemno.
  3. Smíchejte mouku, vejce, sůl, namleté ořechy, lžíci oleje a vodu a zamíchejte. Vznikne vám haluškové těsto. Vody dejte nejdříve 200 ml a až pokud by se vám těsto zdálo příliš tuhé, tak přidejte po troškách ještě 10-20 ml vody. těsto  by mělo být husté, ale jen tak, abyste ho poměrně snadno protlačili lisem na halušky. Pokud bude těsto moc řídké, bude vám lisem spíše protékat a vznikne vám dlouhé kapání spíše než halušky.
  4. Nenechávejte těsto dlouho stát a co nejdříve do vroucí osolené vody protlačujte těsto přes lis na halušky. je lepší těsto rozdělit na dvě várky. Počkejte až halušky vyplavou a voda se bude opět vařit. Pak halušky povařte ještě cca 4-5 minut a vylovte cedníkem.
  5. Hned je dávejte do hrnce nebo mísy s brynzou nebo s kozím žervé a ještě horké promíchejte. ochuťte bazalkou, solí, popřípadě troškou čerstvě umletého pepře a servírujte v zimě s řeřichou v létě s bazalkou a s hrstí opražených ořechů.

Obměna

Tyhle halušky můžete servírovat i s tzv. falešným špekem z mé 1. Biokuchařky. Špek můžete udělat i z uzeného  tofu a celeru místo tempehu.