Zkuste používat špaldovou mouku na pečení.

Doba přípravy

30 minut příprava + 30 minut pečení

Suroviny

  • 50 g špaldové celozrnné krupice Bioharmonie (lze použít i špaldovou celozrnnou mouku hrubě mletou)
  •  50 g kukuřičné polenty instantní Biolinie (mouky koupíte v bioprodejnách nebo na na www.bioweb.cz)
  • 2 čl kypřícího prášku bez fosfátů (dm drogerie)
  • 0,5 čl pravé vanilky (bio prodává např. www.bionebio.cz)
  • 250 g biotvarohu ve vaničce (seženete v supermarketech Billa)
  • 80 g biomásla nebo bio margarínu , např. Vive bio (prodává Billa)
  • 1 veliké biovejce nebo 2 menší
  • 100 ml agáve sirupu  (dm drogerie)
  •  2 pl citronové šťávy

Ovoce:
v létě je tento koláč skvělý s jahodami , borůvkami a  malinami. Dobré jsou na podzim i švestky. Lze použít i okapané kompotované ovoce. Nemáte-li domácí kompoty, na www. bioweb.cz je seženete – skvělý je višňový!

Příprava

  1. Vyhřejte teplovzdušnou troubu na 160 stupňů.
  2. Nejjednodušší je smíchat všechny suroviny a pak je společně vyšlehat ručním šlehačem . Nebo můžete nejprve vyšlehat tuk s tvarohem a pak zamíchat s ostatními surovinami. Nakonec lehce vmíchejte ovoce jako do bublaniny.
  3. Vymažte a hrubou celozrnnou moukou vysypte formu  – například klasickou dortovou , těsto nalijte do formy a dejte péct cca na 30  minut.

Rada ke slazení:

Místo agáve sirupu, který je nejlepší k ovoci , můžete použít i  javorový sirup. Počítejte ale pak s tím, že koláč bude mít javorovou příchuť, která se podle mě velmi dobře hodí spíše k zimní  variantě s rozinkami a ořechy.  A pokud jste fanoušci obilných sirupů, tak můžete použít rýžový či pšeničný biosirup a dejte ho o něco více než agáve, tj. cca 125 ml.

Zkuste ricottu:

V Makru lze koupit bioricottu (syrovátkový sýr). Pokud jí mám doma, vždy ji použiju místo tvarohu – koláč je křehčí a jemnější! A syrovátka je velmi zdravá!