Co jiného si upéct na Velikonoce než tradiční mazanec z kynutého těsta. Na pečení si vyhraďte dostatek času. Aby mazanec krásně nakynul, potřebuje kynout minimálně 2 hodiny nebo víc. Výsledek ale stojí za to! Doba přípravy, včetně pečení:  3–3,5 hodiny

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 175 ml mléka
  • 90 g rozpuštěného másla
  • 75 g cukru
  • 25 g droždí (v kostce)
  • 3 žloutky
  • 20 g rozinek namočených v 1 lžíci rumu
  • Kůra z 1 citrónu (nebo sušená kůra)
  • Špetka soli
  • Žloutek na potření mazance
  • 30 g sekaných mandlí

Kynutí mazance

Mazanec kyne nadvakrát. Při prvním kynutí stačí 45–60 minut. Poté těsto potřebuje propracovat do bochníku a následuje 2. kynutí, už na plechu. Dejte mu čas a nechte mazanec kynout minimálně 60 120 minut. Mazanec by měl nakynout do takového objemu, aby se už v troubě nezvětšoval. Když do mazance píchnete, neměl by se důlek vracet.

mazanec kynutí   Recept

  1. Zadělejte na kvásek. Do misky nalijte pár lžic teplého mléka a přidejte 1 lžičku cukru a mouky. Rozdrobte droždí, promíchejte a nechte 10–15 minut odležet na teplém místě (kamna, topení).
  2. Do velké mísy prosejte hladkou mouku a přidejte vlažné mléko, zchladlé rozpuštěné máslo, cukr, žloutky, rozinky v rumu, citronovou kůru a sůl. Přidejte kvásek a ručně nebo v robotu (hnětacím hákem) vypracujte hladké těsto. Pokud by se těsto příliš lepilo, přidejte ještě trošku mouky.
  3. Zakryjte mísu utěrkou a dejte kynout na teplé místo na 60 minut.
  4. Těsto si přendejte na pomoučený vál a propracujte rukama. Vytvarujte pěkný bochníček, který položte na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Mazanec na plechu nejlépe zaklopte velkou prosklenou mísou. Pod poklopem se vytvoří mikroklima a mazanec bude krásně rovnoměrně kynout.
  6. Nechte mazanec kynout 60–120 minut, dokud bude růst. Poté ho pomašlujte žloutkem a bohatě zasypejte mandlemi.
  7. Mazanec pečte v troubě předehřáté na 160 stupňů 45 minut. Jakmile začne mazanec navrchu příliš hnědnout, přikryjte ho alobalem a pečte dál.
  8. Upečený mazanec nechte vychladnout na mřížce. Konzumujte ideálně hned 1. den, kdy je kynuté těsto nejlepší.

mazanec pečení velikonoce

Bio tip pro zdraví Mouku na pečení, vejce, mléčné výrobky, ale třeba i citróny se vyplatí koupit v bio kvalitě. Podívejte se na mapu farmářů a zjistíte, kde ve vašem okolí se dají koupit farmářské potraviny v bio kvalitě.

Přejeme pohodové Velikonoce. Váš Biotým