Co jiného si upéct na Velikonoce než tradiční mazanec z kynutého těsta. Na pečení si vyhraďte dostatek času. Aby mazanec krásně nakynul, potřebuje kynout minimálně 2 hodiny nebo víc. Výsledek ale stojí za to! Doba přípravy, včetně pečení: 3–3,5 hodiny
Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 175 ml mléka
- 90 g rozpuštěného másla
- 75 g cukru
- 25 g droždí (v kostce)
- 3 žloutky
- 20 g rozinek namočených v 1 lžíci rumu
- Kůra z 1 citrónu (nebo sušená kůra)
- Špetka soli
- Žloutek na potření mazance
- 30 g sekaných mandlí
Kynutí mazance
Mazanec kyne nadvakrát. Při prvním kynutí stačí 45–60 minut. Poté těsto potřebuje propracovat do bochníku a následuje 2. kynutí, už na plechu. Dejte mu čas a nechte mazanec kynout minimálně 60 až 120 minut. Mazanec by měl nakynout do takového objemu, aby se už v troubě nezvětšoval. Když do mazance píchnete, neměl by se důlek vracet.
- Zadělejte na kvásek. Do misky nalijte pár lžic teplého mléka a přidejte 1 lžičku cukru a mouky. Rozdrobte droždí, promíchejte a nechte 10–15 minut odležet na teplém místě (kamna, topení).
- Do velké mísy prosejte hladkou mouku a přidejte vlažné mléko, zchladlé rozpuštěné máslo, cukr, žloutky, rozinky v rumu, citronovou kůru a sůl. Přidejte kvásek a ručně nebo v robotu (hnětacím hákem) vypracujte hladké těsto. Pokud by se těsto příliš lepilo, přidejte ještě trošku mouky.
- Zakryjte mísu utěrkou a dejte kynout na teplé místo na 60 minut.
- Těsto si přendejte na pomoučený vál a propracujte rukama. Vytvarujte pěkný bochníček, který položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Mazanec na plechu nejlépe zaklopte velkou prosklenou mísou. Pod poklopem se vytvoří mikroklima a mazanec bude krásně rovnoměrně kynout.
- Nechte mazanec kynout 60–120 minut, dokud bude růst. Poté ho pomašlujte žloutkem a bohatě zasypejte mandlemi.
- Mazanec pečte v troubě předehřáté na 160 stupňů 45 minut. Jakmile začne mazanec navrchu příliš hnědnout, přikryjte ho alobalem a pečte dál.
- Upečený mazanec nechte vychladnout na mřížce. Konzumujte ideálně hned 1. den, kdy je kynuté těsto nejlepší.
Bio tip pro zdraví Mouku na pečení, vejce, mléčné výrobky, ale třeba i citróny se vyplatí koupit v bio kvalitě. Podívejte se na mapu farmářů a zjistíte, kde ve vašem okolí se dají koupit farmářské potraviny v bio kvalitě.
Přejeme pohodové Velikonoce. Váš Biotým