Mrkev jako neopomenutelná součást podzimního jídelníčku. Vyzkoušejte recepty, které překvapí!

Oranžově zbarvená zelenina, pro níž se najde místo ve spíži každé domácnosti, a to obzvláště v chladnějším období. Řeč je o mrkvi, která se sice na první pohled může jevit jako poněkud fádní, její využití v kuchyni je však mnohem širší, než jste si možná mysleli. Popusťte uzdu kreativitě a vyzkoušejte dobroty, které v podzimní kuchyni rozhodně najdou své místo!

Známá je pro svůj vysoký obsah beta-karotenu, provitamínu A nebo také vitamínu C, B či E. Mezi minerálními látkami v mrkvi zase dominuje draslík a hořčík. Organismu prospěšných látek v této surovině najdeme opravdu mnoho. Abychom si ovšem byli jisti, že vybíráme to nejlepší, v obchodech se vyplatí zaměřit se na regály s certifikovanými biopotravinami, které spolehlivě poznáte podle log biolistu a biozebry. Jedině ta zaručí, že při jejich pěstování nebyla použita žádná zbytečná chemie, postřiky či umělá hnojiva. Náklady na pěstování plodin výhradně přírodní cestou jsou ale častokrát opravdu vysoké, kvalita biopotravin se proto také promítá v jejich odpovídající ceně. Tápete ve světě ekologického zemědělství nebo byste se o něm prostě rádi dozvěděli více? Stránky myjsmebio.cz nabídnou nepřeberné množství zajímavostí i spoustu inspirace k vaření z bio surovin! A co si dopřát pořádnou porci sezónní zeleniny v bio kvalitě a zároveň si udělat skvělý výlet, který si užije celá rodina? Vsaďte na ekofarmy, jež najdete po celé České republice. Pokud nevíte, která se nachází ve vaší blízkosti, navštivte stránky kamprobio.cz a lovime.bio, kde vám s výběrem pomůže interaktivní mapa. Vydat se můžete například na Biofarmu Olešná – nachází se v Jihočeském kraji a svou bioprodukci zákazníkům nabízí přímo ze dvora. Více informací se dozvíte na biofarmaolesna.cz.

Mrkvové hranolky s parmezánem

  • 2–3 větší bio mrkve
  • lžíce bio oleje
  • ¼ hrnku bio parmezánu
  • lžíce sušeného česneku
  • bio petržel
  • bio pepř, sůl

Mrkve důkladně oškrabte, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na středně tenké hranolky. V míse smíchejte olej, najemno nastrouhaný parmezán, sušený česnek, nasekanou petržel, pepř, sůl a důkladně vše promíchejte. Hranolky obalte směsí a rovnoměrně rozložte na pekáček vystlaný pečicím papírem. Pečte při teplotě 200 stupňů přibližně 15 až 20 minut, dokud mrkev nezměkne.

Lehké mrkvové placičky se sýrem

  • 3 střední bio mrkve
  • 2 menší bio cibule
  • svazek bio koriandru
  • stroužek bio česneku
  • 3 bio vejce
  • 50 g bio hladké mouky
  • 100 g bio sýra typu feta

Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé měsíčky, koriandr nasekejte najemno. Ingredience vložte do mísy a důkladně promíchejte. Přidejte prolisovaný česnek, vejce, mouku, nadrolený sýr a vše spolu pořádně zamíchejte. Z mrkvové směsi tvarujte placičky. Ty na rozpálené pánvi opékejte z každé strany přibližně 2 minuty a poté pokládejte na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný tuk. Placičky podávejte s lehkým salátkem nebo jogurtovým dipem.