Konec vánočnímu shonu! Začněte letos s přípravou cukroví včas
Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!
Pokud chcete, aby bylo vaše cukroví skutečně povedené, myslete na to, že kromě důkladně promyšleného postupu přípravy hraje neméně důležitou roli výběr surovin. Základem úspěchu je tedy kvalitní bio mouka. Tu, ale i mnoho dalších nepostradatelných bio ingrediencí najdete na bio farmě hospodařící v režimu ekologického zemědělství. Nechte si při výběru surovin poradit od samotných farmářů, budete si tak jisti, že nakupujete opravdu to nejlepší. Více informací o biopotravinách se dozvíte na myjsmebio.cz. Pokud si nejste jisti, která bio farma se nachází ve vašem blízkém okolí, jejich seznam naleznete na lovime.bio a kamprobio.cz. V supermarketech vám bio kvalitu potravin zaručí označení biolistu či biozebry.
NÁŠ TIP: Pro bio mouku se můžete vydat na Statek Tichý. Farma se nachází na Osoblažsku a hospodaří výhradně v systému ekologického zemědělství. Kromě bio mouky zde nakoupíte i maso, ovoce a zeleninu v bio kvalitě a také zde můžete ochutnat dobroty z místí pekárny. Více informací najdete na www.statektichy.cz.
Medové perníčky
Jako první se určitě pusťte do přípravy medových perníčků. Aby byly dostatečně měkké a vláčné, nechte je na chladném, suchém místě odležet ideálně 3-4 týdny. Uvidíte, že jejich výslednou chuť jen tak něco nepřekoná.
Na perníčky:
- 500 g hladké mouky v bio kvalitě
- 110 g bio medu
- 130 g bio cukru
- 130 g změklého bio másla
- 3 lžičky perníkového bio koření
- 2 vejce z bio chovu
- 8 g bio kypřícího prášku
- ½ lžičky jedlé sody
Na polevu:
- 160 g moučkového cukru v bio kvalitě
- 5 kapek šťávy z bio citronu
- 1 bílek z bio vejce
Všechny ingredience smícháme a ručně nebo pomocí robota vypracujeme v těsto. Zabalíme do potravinové folie a dáme přes noc vychladit do lednice. Následně necháme těsto alespoň 20 minut odležet v pokojové teplotě a poté rozválíme na tloušťku přibližně 3-4 mm. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Vykrajovátkem tvoříme tvary perníčků, stromečků, srdíček či hvězdiček. Vykrojené tvary dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme 8-10 minut péct. Průběžně kontrolujeme, aby se nepřipálily. Hotové perníčky necháme vychladnout a připravíme si polevu. Do mísy od robota dáme bílek a moučkový cukr. Šleháme na střední stupeň asi 10 minut. Přidáme citronovou šťávu a promícháme. Zdobící sáček naplníme polevou a perníčky ozdobíme podle svého vkusu.
Křehké vanilkové rohlíčky
Adventní víkend je pro přípravu vanilkových rohlíčků jako stvořený. V chladu a v suchu vám do Štědrého dne krásně provlhnou a získají svoji pověstnou křehkost. Budete překvapeni, jak rychle se po nich zapráší.
- 300 g hladké mouky v bio kvalitě
- 40 g cukru v bio kvalitě
- 100 g mletých jader z bio vlašských ořechů
- 200 g bio másla
- 2 žloutky z bio vajec
- kůra z bio citronu
- 2 sáčky bio vanilkového cukru
- bio moučkový cukr na obalení
Všechny ingredience smícháme a ručně nebo pomocí robota z nich vypracujeme hladké, kompaktní těsto. Zabalíme do potravinové folie a přes noc necháme odpočinout v ledničce. Následně z těsta rozválíme váleček o průměru přibližně 3 cm a postupně odkrajujeme stejně velké díly, ze kterých tvoříme tvar zahnutých rohlíčků. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a rohlíčky pečeme na plechu pokrytém pečícím papírem asi 10 minut, dokud rohlíčky nezezlátnou. Necháme pár minut vychladnout a jednotlivě opatrně obalíme ve vanilkovém cukru.