Víte, co namazat na cukroví a jaké ovocné zavařeniny se hodí nejvíc?
Pomalu se blíží čas Vánoc a vy jistě přemýšlíte nad tím, kdy začnete s pečením a jaké recepty letos zvolíte. A ať už patříte k těm, kteří se spíše drží tradičních receptů nebo rádi experimentujete, určitě alespoň jednou nastane dilema, jakou marmeládu, džem či ovocnou směs zvolit. Přinášíme hned několik tipů abychom vám vaše rozhodování ulehčili.
Zavařenin z ovoce existuje hned několik druhů, ze kterých můžete vybírat. Džem obsahuje nejvíce ovoce, a to více než 35 %. A také v něm najdete větší kousky ovoce. Ovocná směs je pak všechno ostatní. A proto platí, budete-li chtít, aby zavařenina obsahovala co největší podíl ovoce – sáhněte po džemu.
Když marmeládu, tak jakou?
Jahodový, rybízový, třešňový nebo meruňkový džem – to jsou věčné klasiky, po kterých při pečení vánočních dobrot sáhne snad každá kuchařka. Pokud se ale chcete alespoň trošku odlišit a vyzkoušet nezvyklé varianty, doporučujeme sáhnout po citronových nebo pomerančových příchutích marmelád. Obecně platí pravidlo, že je vhodnější používání kyselejších druhů, díky kterým je cukroví svěží a není tak sladké. Originální marmeláda je například z rebarbory, angreštu nebo z broskví, které jsou u nás navíc běžně dostupné.
Volba také záleží na druhu cukroví. Rozhodnete-li se pro linecké, bude lepší volit ovocnou marmeládu či džem s menšími kousky ovoce, aby byla lépe roztíratelná a nekomplikovala lepení cukroví k sobě. Do nelepených druhů, jako jsou například sádlovky, naopak volte ovocnější varianty – ideálně džem.
Kam pro ovocné zavařeniny?
Nejen recept dělá zázraky, důležitá je i kvalita produktů, ze kterých cukroví připravujeme. Proto doporučujeme vyrazit k lokálním farářům, kteří nabídnou marmelády, džemy i ovocné pomazánky v bio kvalitě. V supermarketu tyto pochutiny poznáte podle log biolistu nebo biozebry. Více informací o tom, jak ekologičtí farmáři hospodaří a proč volit bioprodukty, nabídnou stránky myjsmebio.cz. Kam za biopotravinami vyrazit se dozvíte na kamprobio.cz nebo lovime.bio.
NÁŠ TIP: Ekofarma Lejčkov
Džemy a jiné dobroty v bio kvalitě nabídne rodinný statek nedaleko Tábora. Ekofarma Lejčkov navíc se svým cibulovým chutney získala ocenění Česká biopotravina roku 2021 v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky. Více informací na ekofarma.webnode.cz.