Bramborový salát – klenot Vánoc, který na sváteční tabuli nesmí chybět!

Ať už patříte mezi stoprocentní milovníky klasických českých Vánoc, nebo žádné osvědčené tradice nikdy a nijak neprožíváte, typickou štědrovečerní večeři si nejspíš ujít jen tak nenecháte. Vánoční bramborový salátve svých nejrůznějších podobách totiž obvykle nechybí v žádné domácnosti. Co by to taky bylo za svátky bez tohoto oblíbeného pokrmu?

Kde se vzal a proč se právě tento hutný salát z brambor, kořenové zeleniny, vajíček a pěknou porcí majonézy objevuje v menu 24. prosince? Správnou odpověď zná asi jen málokdo. Podle odborníků na gastronomii se však společně se smaženým kaprem jedná o dokonalou a vyváženou kombinaci, což jim dá jistě každý za pravdu.

Typický salát, jak ho známe, chutná ve všech domácnostech trochu jinak. Jeho podobu lze totiž báječně zaměňovat a s jednotlivými ingrediencemi si můžete náramně vyhrát. Zkuste se i vy pro letošek nedržet striktně stejného receptu a vyzkoušejte naše tipy na studené bramborové přílohy, které budou mít určitě úspěch u celé rodiny. 

Ať už se ale pustíte do jakéhokoli receptu, dejte si opravdu záležet na surovinách, ze kterých budete svá jídla připravovat. Vsaďte na kvalitu a sáhněte po biopotravinách. Máte tak záruku, že jednotlivé komponenty, které do salátu použijete, neobsahují žádná rezidua pesticidů ani dalších nežádoucích látek. Získají si vás svou přirozenou chutí, vůní i vzhledem, který nepůsobí uměle. V supermarketu je spolehlivě poznáte podle log biolistu a biozebry. Pro více dalších informací navštivte weby www.myjsmebio.cz, kamprobio.cz a lovime.bio.

TIP: Brambory v bio kvalitě i další báječné bio suroviny najdete například na Biofarmě Skřeneř.

Cibulovo-bramborový salát

1,5 kg bio brambor

4 bio cibule

2 dcl bio vývaru

0,5 kg bio uzeného masa (nemusí být)

lžíce bio octu

bio cukr, sůl, bio pepř na dochucení

Nejprve uvařte brambory ve slupce a nechte je vychladnout. Následně je oloupejte a rozkrájejte na plátky či kostičky. Cibuli pokrájejte na tenké půlměsíčky, lehce orestujte a poté podlijte vývarem. Dle chuti dochuťte octem, cukrem, solí a pepřem. Vše společně povařte alespoň 20 minut, aby byla cibule pěkně měkká. Směs vylejte do uvařených brambor a důkladně promíchejte. Přidat můžete také na kostky nakrájené uzené maso, které dodá salátu perfektní chuť. Podávejte jej vychlazený.

Smetanovo-bramborový salát s bylinkami

1,5 kg bio brambor

2 kelímky bio smetany

3 stroužky bio česneku

kousek bio pórku (nemusí být)

sůl, bio pepř na dochucení bio bylinky na ozdobu (např. kopr, petrželka, pažitka)

Brambory oloupejte a rozkrájejte na tenké plátky, přendejte do pekáče a přelijte smetanou. Dochuťte solí, pepřem, rozmačkaným česnekem i pokrájeným pórkem – promíchejte. Společně pečte cca 40 minut na 180 stupňů – do změknutí brambor. Nechte pořádně vychladit a podávejte s nasekanými čerstvými bylinkami.