Nemáte rádi rybí polévku? Přinášíme 3 tipy na ty nejpopulárnější štědrovečerní varianty

Tradiční staročeská polévka, jak se rybí variantě často přezdívá, se na štědrovečerním menu objevuje už více než sto let. Vaří se tradičně z kapra a pro některé z nás je něčím, bez čeho si nedovedeme představit vánoční tabuli. Není však jedinou možností, kterou můžeme zvolit. Ať už se v seznamu hostů objeví někdo, kdo jí úplně neholduje nebo si chcete letos trošku zaexperimentovat a vyzkoušet polévku novou, přinášíme 3 recepty, kterými můžete letošní menu ozvláštnit a přimět hosty ochutnat i něco nového.

Nejen recept, i na původu surovin záleží

Než se ale pustíte do přípravy, promyslete si ingredience, ze kterých chcete polévku připravit. Doporučujeme volit kvalitní, sezónní potraviny, ideálně od lokálních biofarmářů, kteří vše produkují v souladu s přírodou. Nemusíte se ale bát, že byste kvůli nákupu museli ve vánočním shonu vážit cestu na ekofarmu. Velká část z nich totiž v dnešní době běžně nabízí svoje produkty prostřednictví e-shopů či faremních bedýnek. Kvalitní bioprodukci dnes již seženete také v supermarketu. Zde si ale dejte pozor, aby potraviny nesly označení logem biolistu nebo biozebry. Jedině ty zaručí, že se jedná o certifikovanou biopotravinu. Seznam blízkých biofarem najdete například na stránkách lovime.bio nebo kamprobio.cz. Informace o biopotravinách naopak nabídnou stránky myjsmebio.cz.

NÁŠ TIP: Výtečná hrachovka se slaninou a krutony

  • asi 200 g bio hrachu
  • asi 100 g slaniny v bio kvalitě
  • 4 stroužky bio česneku
  • 1 ks bio cibule
  • 4 lžíce bio sádla
  • 1 l bio vývaru
  • hrst bio majoránky
  • sůl
  • bio pepř
  • pečivo v bio kvalitě na krutony

Hrách opláchněte a namočte ve studené vodě na několik hodin – ideálně den dopředu. Cibuli čistěte a nakrájejte na kostky, slaninu také. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Rozpalte hrnec se sádlem a smažte nejprve slaninu a po chvilce přidejte cibuli. Později vložte česnek. Asi po dvou minutách přidejte hrách a zalijte vývarem. Vařte tak dlouho, dokud nezměkne. Následně polévku rozmixujte. Dochuťte, solí, pepřem a majoránkou.

Pečivo nakrájejte na kostičky a na suché pánvi smažte dozlatova. A pokud byste chtěli být opravdu kreativní, můžete z pečiva namísto kostiček vykrojit třeba hvězdičky.

TIP: Pro kvalitní biopotraviny a zejména bio zeleninu se můžete vydat na Biofarmu Skřeneř, která se nachází nedaleko Nového Bydžova. Její rozloha je zhruba 42 hektarů, z čehož 15 hektarů tvoří jabloňový sad. Zbývající část pokrývá polní zelenina – mrkev, petržel, brambory, červené a bílé zelí, česnek, hrášek, kapusta, dýně či fazole. Bio zeleninu lze objednat přes e-shop, přímo na farmě, ale i v některých sítích kamenných obchodů. Více informací najdete na stránkách biofarmaskrener.cz.

Houbová polévka, která zkrášlí vánoční tabuli

  • 200 g bio brambor
  • dvě hrsti bio sušených hub
  • 1 ks bio petržele
  • 1 ks bio cibule
  • čtvrtku bio celeru
  • máslo v bio kvalitě
  • bio hladkou mouku
  • bio smetanu
  • asi 1,5 l vody
  • bio kmín
  • sůl

Doporučujeme začít s přípravou vývaru. Nejprve si očistěte a najemno nakrájejte zeleninu. Houby poduste na másle se špetkou kmínu. K nim přidejte zeleninu, kterou také krátce orestujte a celou směs zalijte vodou. Ze zbylého másla si vytvořte jíšku. Na menším plameni v malém hrnci rozehřejte máslo a postupně přidávejte mouku. Doporučujeme ji udělat tak hustou, jak hustou chcete polévku. K jíšce nakonec přidejte smetanu a vše promíchejte, dokud se suroviny nespojí a hmota nezhoustne. Poté přidejte k vývaru a vše znovu důkladně zamíchejte, aby se ingredience spojily. Na závěr dochuťte.

TIP: Pro brambory a jiné produkty v bio kvalitě nabídne farma Bio-zelenina Jitka Píchová. Pěstují zde bio zeleninu a bio bylinky na ploše asi 0,75 ha (včetně brambor) a dále bio ovoce na ploše asi 0,3 ha. Přestože své portfolio neustále rozšiřují, zachovávají si kouzlo malého hospodářství a rozmanitost pěstovaných plodin. Více informací nabídnou stránky bio-zelenina.cz.

Zelňačka i na štědrovečerní stůl

  • asi 350-400 g bio kysaného zelí
  • 250 g bio brambor
  • 100 g másla v bio kvalitě
  • 120 g hladké mouky
  • 1 ks bio cibule, větší
  • 400 g bio klobásy dle preferencí
  • asi 250 ml bio mléka
  • 100 g bio zakysané smetany
  • sůl, kmín a pepř v bio kvalitě na dochucení

Začněte s přípravou zelí, které nejprve sceďte a překrájejte na středně velké kusy. Poté ho dejte do hrnce, zalijte asi 2 litry vody a vařte doměkka. Mezitím si připravte brambory, které nakrájejte na drobné kostičky. Ty vložte do jiného hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl a kmín a vařte asi čtvrt hodiny také doměkka. Zatímco se budou vařit, připravte světlou jíšku. Tu lehce vmíchejte do zelí a společně ještě povařte. Ke směsi následně vložte vařené brambory, nasekanou cibuli, kolečka opečené klobásy, a nakonec vše zalijte mlékem a znovu povařte. Na závěr dochuťte. TIP: Kvalitní bio zelí nabízí například Kurkovy bedýnky. Pěstují široké spektrum bio zeleniny a bio ovoce, a to vše bez použití pesticidů nebo průmyslových hnojiv – čistě na přírodní bázi. Svou produkci rozvážejí do několika krajů po celé České republice. Více informací nabízí stránky biozelenina-bedynky.cz.