Vánočka – pletené dílo, které nesmí chybět u sváteční snídaně

Představte si to dokonalé ráno během poklidných vánočních svátků, na které všichni tak netrpělivě čekáme celý rok. Za okny ještě jemná mlha, teploměr ukazující lehký prosincový mráz, na stole horká káva či voňavé kakao a v televizi oblíbená pohádka. K jedinečné atmosféře však nesmí chybět pokrm, který se právě ke snídani tak báječně hodí – vánočka. Domácí nasládlá pochoutka, která svou chutí dostane snad každého.

I když třeba nejste fanoušci sladkých snídaní, slavnostní dny jako ty vánoční si zaslouží změnu. A právě pečení a pojídání vánočky je zkrátka už tradice. Víte, co nesmí chybět v perfektní pletené dobrotě, která se v domácnostech připravuje již od 18. století, a jak na ni? Poradíme vám, jak vyzrát na kynuté pečivo, které bývá často strašákem nejedné hospodyňky!

Pro úspěšný výsledek nepodceňte výběr surovin. Nikdy nenahrazujte klasické máslo margarínem, přidejte i poctivé vepřové sádlo a nezapomeňte také na kvalitní mouku, kterou je třeba pořádně prosít. Ostatně všechny ingredience včetně důležitých kvasnic by měly být kvalitní. Zkuste vyrazit například na ekologickou farmu, kde seženete lokální bioprodukty. Pokud se na nákup vydáte do supermarketu, biopotraviny spolehlivě poznáte podle log biolistu a biozebry. Více informací pak najdete na stránkách myjsmebio.cz.

TIP: Perfektní mouku v bio kvalitě i mnohé další biopotraviny seženete na stránkách probio.cz

Klíčem ke zdařilému výsledku je kromě surovin také důkladná práce – pořádně vypracovat těsto, které bude hladké, dobře propojené a nebude lepit. A pokud se bojíte samotného pletení, nepouštějte se do větších akcí a klidně upleťte obyčejný copánek. Na božské chuti to nic nezmění. Pokud hledáte ten nejdokonalejší recept, vyrazte za babičkou, protože každá babička umí tu nejbáječnější vláčnou vánočku. Anebo vyzkoušejte ten náš!

Dokonalá vánočka

  • 600 g bio hladké mouky
  • 150 g bio cukru
  • 1/4 l bio mléka
  • 30 g bio droždí
  • 1 bio vejce
  • 120 g bio másla
  • hrnek bio rozinek
  • lžička soli
  • lžička bio sádla
  • špetka muškátového květu
  • lžička nastrouhané kůra z bio citronu
  • hrst sekaných bio mandlí
  • 1 bio vejce na potření

V míse si smícháme trochu cukru, droždí a trochu mléka a vytvoříme si čerstvý kvásek, který necháme chvíli vzejít v teplém prostředí. Postupně jej pak zapracujeme do mouky, přidáme vajíčko, zbytek vlažného mléka i cukru, rozpuštěné máslo, sádlo, citronovou kůru, muškátový oříšek, rozinky a sůl. Důkladně vypracujeme nelepivé těsto. Může to chvíli trvat, ale výsledek se vyplatí. Hotové těsto necháme kynout na teplém místě. Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Pokud se na pletení necítíte, vytvořte si pouze 6 válečků, z nichž postupně vytvořte 2 copánky a uložte je na sebe. Ať tak nebo tak, vše pro jistotu přichytíme špejlemi, aby se dílo nevzhledně nerozpojilo. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 40 minut na 160°C. Aby byla vánočka dobře propečená, pro jistotu do ní píchněte špejlí. Případně dopečte, dokud nebude špejle po vytažení suchá a čistá. Krásné Vánoce!