Houbový kuba – klasika, která skvěle zapadne i do moderního vánočního menu

Kroupy – téměř zapomenutá surovina, na kterou si mnoho z nás vzpomene přinejlepším těsně před Štědrým dnem, kdy se v některých českých domácnostech k obědu připravuje bezmasý houbový kuba. Zkuste však dát kroupám šanci i během celého roku, uvidíte, že vás mile překvapí.

V minulosti patřila malá obilná zrníčka k potravinám, které se na stole objevovaly velmi pravidelně. Dnes je však doma či na jídelních lístkách v restauracích vídáme jen zřídka. Z krup lze ale připravit skutečně širokou paletu dobrot. V létě báječně osvěží zamíchané ve studených zeleninových salátech, v zimě zase perfektně zahřejí ve formě rizota – neboli takzvaného „krupota“. Mile překvapí také hrst přisypaných krup do poctivé domácí bramboračky. V chuti jsou neutrální, a tak je lze kombinovat, co hrdlo ráčí. Jako bonus obsahují velké množství vitamínů, minerálů, bílkovin a vlákniny.

Vánoční kuba je tradice!

Pokud jste dosud kroupy do vánočního menu vůbec nezařazovali, je to velká chyba. Zkuste pro letošní rok připravit tento chutný pokrm, který báječně prohřeje celé tělo po mrazivé procházce. Pustíte-li se do přípravy dobrého oběda, dbejte na výběr kvalitních surovin. Ty najdete u ekologických zemědělců i v supermarketu, kde biopotraviny spolehlivě poznáte podle log biolistu a biozebry. Jestli se chystáte vyrazit na nákup přímo na ekofarmu, nechte si poradit na stránkách kamprobio.cz nebo lovime.bio, kde snadno najdete producenty ve svém okolí. Více informací o biopotravinách pak najdete na stránkách myjsmebio.cz.

Tip: Pohankové kroupy v bio kvalitě seženete například na Ekofarmě Javorník, kde na vás bude čekat i spousta dalších bio dobrot, včetně bio tvarohu, který v letošním roce získal ocenění Česká biopotravina roku 2021.

Houbový kuba

500 g bio pohankových krup

bio sušené houby (množství dle libosti)

vanička čerstvých bio žampionů

1 bio cibule

2 stroužky bio česneku

1 bio mrkev (nemusí být)

lžička sušené bio majoránky

lžička mletého bio kmínu

čerstvá bio petrželka

sůl a bio pepř lžíce bio sádla

Kroupy i sušené houby dopředu namočte zvlášť do vody – ideálně přes noc. Obojí pak uvařte do měkka. V hrnci na sádle orestujte cibulku, nadrobno nakrájenou mrkev i česnek. Jakmile vše zezlátne, přidejte kroupy, houby a dochuťte kořením i bylinkami. Vše pořádně promíchejte a přendejte do předem vymazaného pekáče. V předehřáté troubě pečte zhruba 20 minut na 180 stupňů. Podávejte s podušenými žampiony a posypané čerstvou petrželkou.