Mrkev nejen jako ingredience do vývaru. Připravte si ji na vícero způsobů
Oblíbená kořenová zelenina, která má v našich kuchyních široké využití. Řeč je o karotce, která bývá základním kamenem spížových zásob. A není se čemu divit, má totiž všestranné využití! Báječně se hodí ke všem druhům masa, do polévek, ale i třeba pomazánek nebo dezertů. Uvidíte, že variant, které vás překvapí, je opravdu hodně!
Mrkev patří k základním druhům kořenové zeleniny a skvěle doplňuje a tvoří dokonalou trojici v nespočtu receptů s celerem a petrželí. Karotka ovšem není pouze chutnou ingrediencí, ale obsahuje i mnoho látek a vitamínů, jako jsou antioxidanty, betakaroten, vitamíny B, C, E, K, lecitinu, vlákniny, ale také vápníku, sodíku, jódu, železa nebo fosforu.
Není mrkev jako mrkev
Přestože karotku seženete téměř na každém rohu, měli byste dbát na to, abyste vždy vybírali ty kvalitní kousky. Bohatý výběr i jiné sezónní zeleniny najdete například u lokálních farmářů, kteří hospodaří v režimu ekologického zemědělství. Jak se ekologičtí farmáři starají o svou úrodu, půdu a krajinu kolem sebe a další užitečné informace i zajímavosti najdete na stránkách myjsmebio.cz. Kam se naopak pro nákup biopotravin vydat, napoví stránky kamprobio.cz a lovime.bio. Tip: Mrkev a jinou bio kořenovou zeleninu, ovoce i maso z ekologického chovu nabídne například Horňácká farma na Jižní Moravě. Více informací na hornackafarma.cz.
Mrkvová polévka s krutony
- 450 g bio mrkve
- 1 ks bio šalotky
- 1 stroužek bio česneku
- 1 l vývaru v bio kvalitě
- bio extra panenský olivový olej
- bio rozmarýn
- bio sušená chilli paprička
- sůl a bio pepř na dochucení
- bio pečivo na krutony
Šalotku a česnek oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Mrkev očistíme a nakrájíme na větší kusy. Poté si v hrnci rozpálíme olivový olej a přidáme šalotku, po chvíli česnek a opékáme asi 3 minuty. Přidáme mrkev a dalších pět minut restujeme. Směs podlijeme vývarem, doporučujeme zeleninový, a vaříme asi půl hodiny, dokud mrkev nezměkne. Následně směs rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme rozmarýnem, solí, pepřem a špetkou chilli. Na závěr si připravíme pečivo, které nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi.
Rychlá mrkvová pomazánka
- 200 g bio mrkve
- 50 g celeru
- 60 g smetanového sýru v bio kvalitě
- 60 g tvarohu v bio kvalitě
- šťáva z půlky bio citrónu
- sůl a bio pepř na dochucení
Zeleninu očistěte, nakrájejte na větší kusy a uvařte, dokud nezměkne. V misce smíchejte smetanový sýr s tvarohem. Uvařenou zeleninu rozmixujte a přidejte k ní připravenou směs. Na závěr dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
Pohankové rizoto s pečenou mrkví a bazalkou
Na rizoto:
- 400 g bio pohankových krup
- 1 ks bio šalotky
- 2 stroužky bio česneku
- 100 g bio másla
- 600 ml bio vývaru
- hrst bio bazalky
- sůl a bio pepř na dochucení
Na mrkev:
- svazek bio mrkví
- 4 polévkové lžíce bio extra panenského olivového oleje
- 2 polévkové lžíce bio medu
- hrst bio rozmarýnu
- šťáva z půlky bio citrónu
- sůl a bio pepř na dochucení
Šalotku i česnek oloupeme a nakrájíme najemno, poté přidáme do hrnce s rozpuštěným máslem a smažíme. Poté zalijeme vývarem a přisypeme pohanku a vaříme doměkka asi čtvrt hodiny. Mezitím si přichystáme mrkev, kterou oloupeme a zbavíme natě. V misce si smícháme olej, med, citronovou šťávu, sůl a pepř. Mrkev rozkrojíme napůl a potřeme připravenou směsí. Poté ji rozložíme na plech spolu s rozmarýnem a pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C asi 45 minut. Podáváme s čerstvou bazalkou a zakápneme olivovým olejem.