Spotřebujte zásoby ze spíže a připravte se na jaro!
Máte ve své spíži zásoby ze zimy a rádi byste uvolnili místo na přicházející, čerstvou jarní úrodu? Přinášíme tipy, jak zužitkovat mrkev a petržel, ze kterých si snadno připravíte výtečné pomazánky. Nalaďte se pomalu na blížící se jaro a dejte přednost odlehčenému jídelníčku.
Přestože to za okny na jaro moc nevypadá, bude tady co nevidět. Dlouhé večery se pomalu krátí a příroda se začíná probouzet z dlouhého zimního spánku. A proto je nejvyšší čas přejít od těžkých, hutných polévek k pestřejší a lehčí stravě a na tuto změnu připravit i spíž, kterou je potřeba pomalu zbavit zásob.
Ať už se pustíte do jakéhokoliv receptu, pamatujte na to, abyste vždy vybírali z kvalitních potravin. Informace o biopotravinách a ekologickém zemědělství najdete na stránkách myjsmebio.cz. Potraviny z bioprodukce pak nakoupíte na ekofarmách, v supermarketu, kde je poznáte podle označení logy biolistu a biozebry, ale i online. Seznam nejbližších ekofarem najdete na kamprobio.cz a lovime.bio.
Mrkvová pomazánka bude doslova slastí pro vaše tělo, neboť je bohatá na vitamíny. A to především na vitamín C, B a provitamín A. Obsahuje také antioxidanty, například betakaroten, vlákninu i minerální látky od draslíku až po železo. Neméně bohatá je také petržel, a to ve švech svých částech – kořenu, stonku, květech i listech. Obsahuje velké množství vitamínů, především A, B, C, E a K. Z minerálů v ní najdeme fosfor, železo a vápník.
Mrkvová pomazánka s tvarohem
- 5 ks bio mrkve
- 2–3 lžíce bio extra panenského olivového oleje
- 100 g bio tvarohu
- 50 g bio pomazánkového másla
- šťáva z půlky bio citrónu
- sůl a bio pepř na dochucení
Nejprve si předehřejte troubu asi na 200 °C. Mrkev zbavte slupky a nakrájejte na menší kousky, které rozložíte na plech s pečícím papírem. Pokapejte olivovým olejem a rukama pořádně promíchejte. Pečte asi čtvrt hodiny. Takto připravenou mrkev rozmixujte, poté smíchejte s tvarohem, pomazánkovým máslem a citrónem. Dochuťte solí a pepřem.
Pomazánka z petrželového pesta
- 80 g bio petržele
- 150 g bio smetanového sýru
- 2 stroužky bio česneku
- 2 lžíce bio extra panenského olivového oleje
- 1 dcl bio mléka
- 60 g nastrouhaného bio parmezánu
- sůl a bio pepř na dochucení
Začněte s přípravou česneku. Ten očistěte a nakrájejte najemno. Dále si rozmixujte očištěnou a na menší kousky nakrájenou petržel s olivovým olejem. Poté přidejte i česnek a mixujte do hladka. Na závěr vše dobře promíchejte se smetanovým sýrem a mlékem. Dochuťte solí a pepřem.
TIP: Nevíte, kam vyrazit pro sezónní bio zeleninu? Zkuste navštívit farmu Biozahájí ve Vysoké Libni. Máte se na co těšit!