Grilování nejen pro milovníky zeleniny. Inspirujte se a překvapte výtečnými bezmasými dobrotami

Vegetariánské grilování si získává čím dál více příznivců. A není se čemu divit! Vždyť ze sezónní zeleniny se dá vykouzlit nespočet barevných, voňavých a chutných kombinací. Inspirujte se našimi recepty, které si zamiluje každý, a to i ten nejzarytější milovník masa!

Zpestřit si grilování bezmasými pochoutkami je vždycky skvělý nápad. Pokud navíc víte, jak zeleninu správně upravit, aby byla co nejlahodnější, máte vyhráno! Naprostým základem výtečných pokrmů jsou ale bezpochyby kvalitní suroviny. Ty hledejte mezi produkty ekologického zemědělství, které v obchodech najdete pod označeními logy biolistu a biozebry. Ekologičtí zemědělci nepoužívají nežádoucí chemii a půda tak zůstává živá, plná humusu a přirozených mikroorganismů. Přebujení plevelu zamezují střídáním plodin, vhodnou volbou a sousedstvím druhů či mechanickým ničením (např. pletím). Pokud byste se o světě ekologického zemědělství chtěli dozvědět více, navštivte stránky myjsmebio.cz.

Přemýšlíte nad tím, kde ty nejkvalitnější potraviny v bio kvalitě nakoupit? Kromě supermarketů můžete vyrazit na ekofarmy, které nabízí široký výběr šťavnaté bio zeleniny, ovoce, ale i mléčných výrobků či masa. Jejich seznam najdete na kamprobio.cz a lovime.bio, kde si pomocí interaktivních map můžete dohledat ekofarmu, která je vám nejblíž a zároveň si prohlédnout její aktuální nabídku.

Grilovaný květák s marinádou z medu a hořčice

  • bio květák
  • 100 g bio ořechů (např. lískové)
  • 50 g bio vinného octa
  • 2 lžičky bio hořčice
  • stroužek bio česneku
  • bio med
  • sůl, bio pepř

Nejprve se pusťte do marinády. V míse smíchejte hořčici, ocet, olej a dochuťte solí, pepřem, prolisovaným česnekem a medem. Dále opražte nadrcené oříšky. Květák rozdělte rovnoměrně na čtyři části, mírně osolte, opepřete a potřete zálivkou. Zabalte jej do alobalu a grilujte na mírném ohni rovnoměrně ze všech stran asi 30 minut, dokud nezměkne. Grilovaný květák pak vyjměte z alobalu, opět potřete zálivkou, posypte opraženými oříšky a podávejte.

Grilovaný lilek s plísňovým sýrem

  • 2 bio lilky
  • 150 g bio plísňového sýru
  • 3 lžíce bio olivového oleje
  • 2 stroužky bio česneku
  • bio rozmarýn
  • bio petržel
  • sůl, bio pepř

Lilky omyjte, nakrájejte na kolečka tenká přibližně 1 centimetr, osolte, opepřete a nechte 30 minut odstát. Mezitím si najemno nastrouhejte plísňový sýr. V misce smíchejte olej, prolisovaný česnek a najemno nasekaný rozmarýn. Po 30 minutách lilky pomocí papírové utěrky zbavte přebytečné vody. Grilujte na mírném žáru pouze z jedné strany. Po 5 minutách lilky otočte, potřete ochuceným olejem a posypte sýrem. Grilujte zhruba dalších 8 minut, posypte nasekanou petrželkou a podávejte.

TIP na závěr:

Pro báječnou zeleninu, ovoce i bylinky v bio kvalitě vyrazte například na Biofarmu Epona nedaleko Karlových Varů. Kromě bio plodin si zde užijete i mnoho hospodářských zvířat. Zalíbí-li se vám v tomto krásném koutu republiky, farma nabízí pobyty pro děti i rodiče v místním kempu i oblíbené projížďky na koních, výcviky a další exkurze. Více informací najdete na www.biofarma-epona.cz.