Léto volá po barevných snídaních! Pusťte se do příprav a dopřejte tělu jenom to nejlepší

Příjemná letní rána, kdy nás ze spánku probouzí hřejivé sluneční paprsky, přímo vybízí k přípravě poctivé a chutné snídaně, která hraje všemi barvami. Tu si navíc můžeme konečně dopřát venku na terase nebo zahrádce, a dodat tak snídaňovým rituálům zcela nový rozměr! Věnujte pro tentokrát přípravě o něco víc času a vsaďte na výtečné dobroty, které vám perfektně nastartují den.

Vydatná snídaně je základem každého úspěšného dne, a proto by se měla skládat výhradně z těch nejvybranějších surovin. Perfektní kvalitu vám zaručí produkty pocházející z ekologického zemědělství. Ty jednoduše poznáte podle označení logy biolistu a biozebry. Každý zemědělec, který chce své produkty označovat jako bio, musí podepsat smlouvu s některou ze státem pověřených kontrolních organizací – KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. Ta pak v průběhu roku kontroluje chod ekofarmy na všech stupních od produkce surovin přes výrobu až po distribuci. Také rádi nakupujte biopotraviny a vaříte z nich nejrůznější dobroty? Spoustu skvělých receptů najdete na stránkách myjsmebio.cz, kde zároveň zjistíte mnohem více informací o ekologickém zemědělství. Pokud chcete život na ekofarmě poznat ještě lépe, vyrazte na výlet přímo tam! Jaká farma je ve vašem okolí i jakou má aktuální nabídku, jednoduše zjistíte podle interaktivních map lovime.bio a kamprobio.cz.

Kaše s ořechovým máslem

Nebojte se méně tradičních kombinací! I když jsou stálicí mezi vločkami ty ovesné, vsaďte tentokrát na alternativu a vyzkoušejte třeba pohankové nebo špaldové. Experimentovat můžete také s mlékem a zejména v sezóně využít místo kravského třeba kozí či ovčí. Připravte si kaši podle vašich preferencí s ovocem, sirupem i ořechovým máslem a uvidíte, že si pochutnáte!

  • 100 g bio vloček
  • 500 ml bio mléka
  • čerstvé bio ovoce
  • lžička bio javorového sirupu
  • lžička bio ořechového másla

Do kastrůlku se zesíleným dnem vsypte vločky a zalijte mlékem. Za občasného míchání přiveďte k varu, dejte ovšem pozor, aby se vločky nezačaly připalovat. Stáhněte plamen, nechte probublávat a povařte, dokud kaše nezhoustne. Podle chuti oslaďte javorovým sirupem a přendejte do misky. Přidejte čerstvé ovoce, ořechové máslo a ihned podávejte.

Ředkvičková pomazánka s tvarohem

  • svazek bio ředkviček
  • 250 g bio tvarohu
  • bio jarní cibulka
  • 2 natvrdo uvařená bio vejce
  • hrst bio pažitky
  • šťáva z bio citronu
  • sůl, bio pepř

Očištěné ředkvičky nastrouhejte nahrubo, osolte a ve větší misce nechte asi 10 minut odstát. Poté slijte přebytečnou vodu. Přidejte tvaroh, najemno nasekanou pažitku, jarní cibulku a na kostičky nakrájená vejce. Vše důkladně promíchejte, zakápněte citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem. Hotovou pomazánku dejte na 20 minut odležet do lednice a podávejte namazanou na kaiserce či krajíci kváskového chleba. Navrch můžete znovu přidat ředkvičky a vše poctivě zasypat čerstvou pažitkou.

Ovocné pyré z borůvek a banánů

  • 2 hrnky bio borůvek
  • bio banán
  • hrnek bio mandlového mléka
  • bio bílý jogurt
  • bio med
  • bio kokosové lupínky
  • chia semínka

Borůvky omyjte, banány oloupejte a nakrájejte na kolečka. Ovoce vložte do mixéru, přidejte jogurt a dochuťte medem. Mixujte dohladka a pokud je potřeba, přidejte mléko. Směs nalijte do misky, posypte borůvkami, malinami, dozdobte kokosovými lupínky, chia semínky a podávejte.

Míchaná vajíčka v placce

  • 6 bio vajec
  • 4 bio pšeničné nebo kukuřičné placky
  • 30 g bio strouhaného sýra
  • bio červená a zelená paprika
  • bio rajče
  • menší bio cibule
  • bio máslo
  • sůl, bio pepř

Cibuli, papriky a rajče nakrájejte na menší kousky. Do větší mísy rozklepněte vajíčka, rozšlehejte je metličkou či vidličkou a dochuťte solí a pepřem. Na pánvi rozehřejte máslo, krátce osmažte cibuli a přidejte všechnu zeleninu. Chvíli restujte, poté přilijte vajíčka, přidejte nastrouhaný sýr, promíchejte a až budou vajíčka vláčná, sundejte z ohně. Placky na suché pánvi mírně opečte a naplňte je směsí vajíček a zeleniny. Dbejte ale na to, abyste je nepřeplnili. Srolované placky rozkrojte napůl a servírujte.  

TIP na závěr:

Také byste si rádi zakoupili lokální bio dobroty? Vyrazte na ekologickou farmu Statek u Macháčků, která se nachází v obci Huntířov a nabízí široký výběr sezónní zeleniny i ovoce v bio kvalitě. Další informace najdete na statekumachacku.cz.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.