Hrušky jako sladký symbol podzimu. Vychutnejte si je v lákavých receptech
I když letní měsíce utekly jako voda, období, kdy si můžeme užívat sezónní ovoce, ještě zdaleka nekončí! I pestrobarevný podzim v Česku totiž nabízí dobroty, s nimiž můžeme v kuchyni báječně čarovat. Sáhněte tentokrát třeba po hruškách a nechte se inspirovat našimi recepty!
Žádná zbytečná chemie, průmyslová hnojiva ani pesticidy. To vše vám zaručí hrušky, které byly vypěstované v režimu ekologického zemědělství. Nejenže potraviny a suroviny v bio kvalitě obsahují velké množství vitamínů a minerálů, ale navíc byly vyprodukovány v souladu s přírodou a přísnými pravidly, na něž dohlíží čtyři kontrolní organizace – KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. V supermarketech biopotraviny jednoduše poznáte podle označení logy biolistu či biozebry. Více se o ekologickém zemědělství dozvíte na myjsmebio.cz.
Hrušky plněné plísňovým sýrem
- 4 ks bio hrušek
- 200 g bio plísňového sýra typu niva
- hrst bio vlašských ořechů
- lžíce bio třtinového cukru
- bio hřebíček
- šťáva z bio citronu
- bio máslo
- 250 ml vody
Vodu s cukrem, hřebíčkem a citronovou šťávou povařte v hrnci asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Hrušky oloupejte, rozkrojte na půlky a zbavte jádřinců. Vložte do připravené vody s kořením a chvíli společně povařte. Dejte pozor, aby se hrušky zcela nerozpadly. Poté je vyjměte, nechte okapat a vychladnout. Následně vyšlehejte změklé máslo a smíchejte se sýrem. Nakonec hrušky naplňte sýrovým krémem a posypte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Pro hezký efekt můžete ještě dozdobit vanilkou a badyánem.
Opečená bagetka s krémovým sýrem a hruškami
- bio bagetka
- 2 lžíce bio olivového oleje
- 2 bio hrušky
- hrst bio vlašských ořechů
- hrst bio lískových ořechů
- 300 g bio čerstvého sýra typu ricotta
- lžíce bio medu
Bagetku nakrájejte na plátky, které z obou stran potřete olivovým olejem a rozložte je na plech vystlaný pečicím papírem. Při teplotě 180 stupňů je pečte v troubě přibližně 5 minut, dokud nezezlátnou. Hrušky omyjte, rozkrojte napůl, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Na pánvi si rozehřejte máslo, hrušky orestujte a přidejte nahrubo nasekané vlašské a lískové ořechy. Opečené bagetky potřete sýrem smíchaným s medem, poklaďte hruškami s ořechy a podávejte.
Hruškovo-pomerančový pečený čaj
- bio pomeranč
- 2 bio hrušky
- bio skořice
- bio hřebíček
- šťáva z bio citronu
- 2 ks bio cukru
- lžíce bio třtinového cukru
- 1 dcl rumu
Pomeranče a hrušky opláchněte, zbavte slupek a hrušky také jádřinců. Ovoce nakrájejte na malé kostičky, vložte do misky, přidejte cukr, rum, koření, citronovou šťávu a důkladně promíchejte. Směs rozložte na pekáč a pečte při teplotě 180 stupňů přibližně 60 minut. Po vyjmutí z trouby naplňte vymyté sklenice směsí, pečlivě uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte přibližně 8 hodin odpočívat. Pro finální přípravu čaje dejte do hrnečku dvě lžičky zavařené směsi, zalijte vroucí vodou, nechte 5 minut louhovat a podávejte.
Lákají vás naše recepty? Ekofarmy, kde seženete čerstvé bio hrušky, si můžete snadno vyhledat na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio. Pokud milujete sušené ovoce, povidla i mošty, zavítejte do Ekosadů Komňa, kde seženete všechny tyhle dobroty v bio kvalitě. Více na ekosadykomna.cz.