Malí strávníci školou povinní. Dodejte dětem dostatek energie a připravte jim báječné svačinky
Sluníčko slábne, dny se pomalu krátí a děti opět usedly do školních lavic. A aby měly dostatek síly a energie na to, co je v nadcházejících měsících čeká, nezapomínejte pro ně připravit chutné a výživné svačinky. Že už vám docházejí nápady? Zkuste něco nového a vsaďte na naše tipy!
Návyky, které si vaše ratolesti v útlém věku osvojí, jim většinou zůstanou už po celý život. A v oblasti stravování to platí dvojnásob! Proto byste rozhodně neměli podceňovat to, jaké potraviny převažují ve vaší kuchyni. Záleží-li vám na tom, aby byly suroviny skutečně kvalitní, v obchodech hledejte výrobky označené logy biolistu a biozebry. Jedná se totiž o certifikované biopotraviny, které byly vypěstovány v souladu s principy a legislativou ekologického zemědělství. Během jejich produkce nebyla použita žádná zbytečná chemie, postřiky ani průmyslová hnojiva. Nakupujete-li bio maso nebo bio mléčné výrobky, můžete si být jisti, že zvířata v ekologických chovech žijí v co nejpřirozenějších podmínkách, s celoročním přístupem na pastvinu, dostatečnou socializací a přísunem kvalitního krmiva. Více informací o principech ekologického zemědělství a o biopotravinách se dozvíte na stránkách myjsmebio.cz.
Rádi byste spolu se svými ratolestmi zažili svět ekologického zemědělství na vlastní kůži? Zavítejte například na Farmu Holany, jež kromě biopotravin nabízí také ubytování v malebném penzionu, a vy tak v prostředí českého venkova můžete strávit rovnou celý víkend! Více informací se dozvíte na farmaholany.cz. Pakliže byste rádi zkusili některou z dalších ekofarem, navštivte weby kamprobio.cz a lovime.bio, kde pomocí interaktivní mapy dohledáte tu, která se nachází nejblíže vašemu okolí.
Placky plněné šunkou, sýrem a zeleninou
- 250 g bio špaldové mouky
- 60 ml vody
- 50 ml bio olivového oleje
- ½ bio kypřícího prášku
- špetka soli
- 2 balení bio tvrdého sýra typu gouda
- 2 balení bio kuřecí šunky
- hrst bio salátových listů
- bio rajče
- 200 g bio polotučného tvarohu
Mouku prosejte a smíchejte s kypřícím práškem, přidejte sůl, vodu, olej a vypracujte hladké těsto, které rozdělte na 6 částí. Ty pak jednotlivě vyválejte na placky. Následně každou z nich opražte na sucho na pánvi. Placku otáčejte ve chvíli, kdy se začne nafukovat a tvoří se na ní bublinky. Zeleninu omyjte, salát nechte odkapat a rajčata pokrájejte na menší kousky. Každou placku namažte tenkou vrstvou tvarohu, poklaďte dvěma plátky šunky, salátovými listy, dvěma plátky sýra a rajčaty. Důkladně zabalte tak, aby se neotvírala, a překrojte na polovinu.
Ovesné sušenky s rozinkami a ořechy
- 70 g bio špaldové mouky
- ½ bio kypřícího prášku
- 50 g bio třtinového cukru
- 80 g bio másla
- 2 lžíce bio medu
- 1 bio vejce
- 130 g bio ovesných vloček
- 80 g bio rozinek
- 20 g bio nasekaných mandlí
- špetka soli
Troubu předehřejte na 170 stupňů. Mouku promíchejte se solí, kypřícím práškem a cukrem. Na pánvi rozpusťte máslo, vložte ho do mísy, přidejte med a následně vyšlehejte s vejci. Přisypte mouku, přidejte vločky, rozinky, nasekané mandle a důkladně promíchejte, dokud nevznikne lepivé těsto. Z něj pak tvarujte placičky a skládejte na plech vystlaný pečicím papírem. V troubě pečte 15 minut a nechte vychladnout.