Dýně v hlavní roli! Zpříjemněte si ráno báječnou snídaní
Kdo by nemiloval dýně, s nimiž se v posledních letech, zejména v době podzimu, roztrhl pytel. V kuchyni máte nespočet možností, jak je zpracovat, zapomeňte ale pro tentokrát na obvyklou krémovou polévku a popusťte uzdu fantazii. Vyzkoušejte je nasladko, inspirujte se našimi recepty a připravte si báječné snídaňové pokrmy, které rozzáří váš den!
Muškátová, máslová nebo Hokkaidó? Záleží jen na vás, po kterém druhu sáhnete. Co takhle spojit příjemné s užitečným a zajet si vybrat tu nejlepší dýni přímo na ekofarmu? Věřte, že plodiny z ekologického zemědělství, které jsou právem označovány jako bio, vám nabídnou perfektní kvalitu, která se projeví zejména v přirozené chuti. Takové plodiny jsou navíc pěstovány bez zbytečné chemie. Máte tak jistotu, že vaše připravovaná snídaně bude výborným startem pro všechny členy rodiny. Jestli vás zajímá více informací o biopotravinách, mrkněte na stránky myjsmebio.cz. Ekofarmu ve svém okolí i aktuální nabídku pak hledejte třeba na kamprobio.cz a lovime.bio.
Není-li zrovna čas nazbyt, nákup biopotravin si hravě můžete užít i ve vašem oblíbeném supermarketu či bioprodejně. Důkladně však čtěte etikety, každá biopotravina musí být vždy označena logy biolistu nebo biozebry.
Dýňové lívance
- 1 menší bio dýně Hokkaidó
- 3 lžíce bio másla
- 170 g bio hladké mouky
- 2 bio vejce
- 2 lžíce bio moučkového cukru
- prášek do pečiva
- sůl
Dýni omyjte, rozkrojte napůl a zbavte semínek, slupku není třeba loupat. Dužinu nakrájejte na větší kostky. V hrnci na ohni rozpusťte máslo, přidejte dýni, sůl, podlijte vodou a pod pokličkou duste asi 15 minut. Poté dýni rozmixujte na pyré. Mouku promíchejte se solí, práškem do pečiva a přidejte dýňové pyré. Pokud se vám směs zdá příliš hustá, můžete přidat jogurt nebo kapku mléka. Přimíchejte máslo, vejce, cukr a míchejte, dokud nevznikne těsto ideální na lívance. Lívance pak smažte na mírném ohni z obou stran asi 2 minuty, dokud nezezlátnou. Podávejte s oblíbeným ovocem, oříšky a medem.
Jogurt s dýňovou granolou
- 1 menší bio máslová dýně
- 200 g bio jogurtu
- lžíce bio medu
- 3 lžíce granoly
Nejdřív se pusťte do dýňového pyré, které si připravíte den předem. Troubu předehřejte na 200 stupňů, dýni omyjte, oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny a vydlabejte. Plech vyložte pečicím papírem, poklaďte nakrájenou dýní a pečte v troubě asi 45 minut. Poté ještě teplou dýni rozmixujte tyčovým mixérem, dokud nevznikne hladké pyré. Podle potřeby můžete naředit vodou, aby bylo pyré jemnější, nebo naopak propasírovat přes síto, pokud se vám zdá konzistence příliš vodnatá.
Na dno sklenice vrstvěte nejprve jogurt, poté granolu, dvě lžíce pyré, a nakonec ještě jednu vrstvu granoly. Oslaďte lžící medu, nechte vychladit a podávejte. Zbylé dýňové pyré uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici nebo v mrazáku. Až budete zase řádit v kuchyni, můžete ho využít do polévky nebo do nejrůznějších dýňových moučníků.
TIP NA ZÁVĚR:
Pro dýně v bio kvalitě zavítejte třeba na Ekofarmu Bílý mrak, která se nachází v Královehradeckém kraji a nabízí také sezónní ovoce nebo třeba balené mošty, a navíc se zde můžete i ubytovat a zjistit, jak se hospodaří v režimu ekologického zemědělství. Pro více informací navštivte bilymrak.cz.