Vyzrajte na podzimní neduhy! Připravte si výtečné polévky, které dodají tělu vše potřebné

Nejrůznější virózy, nachlazení a pokašlávání všude kolem. Abychom se této nevítané podzimní klasice obloukem vyhnuli, je vhodné dodržovat alespoň pár základních pravidel. Mezi ně patří vedle dostatku odpočinku nebo adekvátního oblečení také pestrá a vyvážená strava, která nám dodá to, co si tělo v sychravém období tolik žádá. Vsaďte tentokrát třeba na vydatné a lahodné polévky, které prohřejí tělo od hlavy k patě!

Pokud si chcete dopřát skutečně jen to nejlepší, obzvlášť na podzim stojí za to přemýšlet nad tím, z jakých potravin pokrmy připravujete. Suroviny, které jsou vypěstované v souladu s principy a legislativou ekologického zemědělství, jsou bohaté na vitamíny a minerály v dobře vstřebatelné podobě, a v pošmurném počasí jsou tak ideální volbou! Všechny bioprodukty, jež v supermarketech poznáte podle log biolistu a biozebry, musí splňovat přísné požadavky pro ekologickou produkci, které jsou každoročně důsledně kontrolovány. Více užitečných informací o biopotravinách, ale třeba také inspiraci k vaření najdete na myjsmebio.cz.

Mrkvová polévka s medem a zázvorem

Med i zázvor jsou v boji proti nachlazení zaručenými pomocníky. Mrkev zase pomáhá proti nejrůznějším zánětům a toxinům. Obsahuje také velké množství vitamínu C, E nebo betakarotenu, který skvěle poslouží jako prevence proti virům a bakteriím.

  • 3 lžíce bio másla
  • 1 bio pórek
  • 800 g bio mrkve
  • lžíce tekutého bio medu
  • bio bobkový list
  • kousek bio zázvoru
  • 2,5 l bio zeleninového vývaru
  • sůl, bio pepř
  • bio zakysaná smetana

Do hrnce s rozpuštěným máslem přidejte na kolečka nakrájený pórek a opékejte, dokud nezměkne. Poté přidejte nastrouhanou mrkev a zázvor, bobkový list, med a restujte další dvě minuty. Následně zalijte vývarem a nechte probublávat přibližně půl hodiny. Polévku rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Podávejte se lžící zakysané smetany, která vše krásně zjemní.

Celerový krém s květákem a oříšky

Celer je pro kašel i rýmu doslova strašákem. Známý je pro své antibakteriální a dezinfekční účinky, díky nimž je účinným doplňkem v boji nachlazení, které nás často donutí zůstat doma pod peřinou. Celerový krém s květákem a oříšky navíc báječně chutná, a proto nezbývá, než se pustit do příprav!

  • 300 g bio celeru
  • 2 lžíce bio másla
  • 1,5 l bio hovězího vývaru
  • 1/2 bio květáku
  • bio mrkev
  • bio zakysaná smetana
  • bio nasekané vlašské ořechy

Květák rozdělte na menší kousky, mrkev i celer oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci na rozpuštěném másle zeleninu dozlatova orestujte a zalijte vývarem. Přidejte květák a povařte přibližně půl hodiny, poté polévku rozmixujte. Přidejte sůl a pepř podle chuti, ozdobte lžící zakysané smetany, nasekanými oříšky a podávejte.

TIP na závěr:

Chtěli byste si nakoupit ty nejkvalitnější biopotraviny a zároveň vidět svět ekologického zemědělství na vlastní oči? Vyrazte na ekofarmu podle vašeho gusta. Jako seznam k inspiraci vám mohou posloužit stránky lovime.bio a kamprobio.cz.

A pokud se nacházíte někde poblíž Olomouckého kraje, zkuste třeba Ekofarmu Pařilovi, kde kromě zeleniny nebo sýrů v bio kvalitě nabízí také zajímavé kurzy tradičních textilních řemesel. Více informací o farmě na ekofarmaparilovi.cz.