Čarujte se sezónní zeleninou a nachystejte si báječné chuťovky pro každou příležitost!

Plánujete rodinnou oslavu, čekáte návštěvu nebo jste dostali pozvání na posezení s přáteli? Spousta z nás si často láme hlavu nad tím, jaké dobroty v takových chvílích připravit. Pokud byste rádi oslnili něčím nevšedním, myslete na to, že podzimu vévodí barevné sezónní dobroty. Z nich můžete snadno a rychle vykouzlit skvělé chuťovky.

Zamysleli jste se někdy nad tím, jaké potraviny vkládáte během nákupu v supermarketu do svého nákupního košíku? Prvotřídní kvalitu vám totiž zaručí jedině produkty ekologického zemědělství, které jsou v obchodech vždy viditelně označené logy biolistu a biozebry. Takové potraviny byly vypěstovány v souladu s principy ekologické produkce, nebyly použity žádné postřiky nebo umělá hnojiva. To pak ovlivňuje i jejich výslednou cenu, jelikož pěstování potravin pouze s využitím biologických prostředků je pro ekologické zemědělce jak časově, tak finančně mnohem náročnější.

Protože je svět biopotravin ale daleko rozmanitější, pokud se o něm chcete dozvědět více, navštivte stránky myjsmebio.cz nebo se rovnou vydejte na některou z nejbližších ekofarem. Jejich seznam najdete na kamprobio.cz a lovime.bio a zároveň si můžete prohlédnout, jaké produkty mají aktuálně k dispozici.  

Opečené bagetky s pečenou dýní

  • 400 g bio dýně Hokkaidó
  • 160 g bio kozího sýra
  • hrst bio dýňových semínek
  • šťáva z bio citronu
  • bio oregano
  • sůl, bio pepř
  • bio bagetka

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dýni nakrájejte na menší kostky, promíchejte s olivovým olejem a sušeným oreganem. Podle chuti osolte, opepřete a rozprostřete na plech vystlaný pečicím papírem. Pečte v troubě asi 20 minut, dokud dýně dostatečně nezměkne. Mezitím smíchejte kozí sýr, citronovou šťávu, sůl a pepř. Bagetku nakrájejte na plátky, lehce potřete olivovým olejem a krátce opečte na pánvi. Následně plátky pečiva natřete kozím sýrem, poklaďte pečenou dýní, posypte dýňovými semínky a podávejte.

Jednohubky s červenou řepou a oříšky

  • 400 g bio červené řepy
  • 150 g bio zakysané smetany
  • 100 g bio pistácií
  • 100 g bio piniových oříšků

Řepu omyjte a uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka. Následně ji oloupejte, nastrouhejte najemno do mísy, přidejte zakysanou smetanu, pepř, sůl a důkladně promíchejte. Nechte minimálně půl hodiny odležet v lednici. Mezitím si najemno namelte pistácie a na suché pánvi opražte piniové oříšky. Pomazánku natírejte na celozrnné pečivo nebo například krekry, posypte mletými pistáciemi, piniovými oříšky a podávejte.

Náš tip:

Řepu, dýně, ale také další druhy zeleniny v bio kvalitě najdete třeba na Ekofarmě Pařilovi, která se nachází v Olomouckém kraji. Kromě toho zde chovají také ovce, kozy, krávy nebo také koně. O zábavu pro celou rodinu je zde zkrátka královsky postaráno! Více informací na ekofarmaparilovi.cz.