Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!
Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!
Rádi byste dosáhli toho, aby byl váš pokrm opravdu výjimečný? Není nic jednoduššího než se v obchodě zaměřit na pořádnou kvalitu! Hledejte loga biolistu a biozebry, která vám zaručí, že suroviny, na něž si děláte zálusk, pochází z ekologické produkce. Během pěstování biopotravin nejsou používány chemické postřiky, umělá hnojiva ani žádná jiná zbytečná chemie. Zvířata v ekologických chovech zase prožívají svůj život dle zásad animal welfare s dostatkem socializace i životního prostoru. Šetrné a ohleduplné chování ke zvířatům, delší chov a krmení z vlastní ekologické produkce se pak stejně jako biologické prostředky na ochranu rostlin přirozeně projevují i na výsledné ceně biopotravin. Chcete se dozvědět více? Navštivte myjsmebio.cz.
Zavítejte přímo na ekofarmy! Pakliže nevíte, kam se vydat na tu nejbližší, na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio si na pár kliknutí poradíte díky interaktivní mapě a zároveň se dozvíte, co která farma aktuálně nabízí. Pokud chcete nakoupit například skvělé sezónní ovoce, udělejte si výlet na Ekofarmu Horecký Dvůr. Ta se nachází nedaleko Pardubic a nabízí různé odrůdy jablek, hrušek nebo švestek. Více informací najdete na ekofarma.unas.cz.
Dýně plněná mletým masem
- 2 menší bio máslové dýně
- 500 g bio hovězího mletého masa
- 1 bio červená cibulka
- 4 stroužky bio česneku
- 2 bio vejce
- hrst bio petržele
- 150 g tvrdého sýra
- sůl, bio pepř
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dýni překrojte podélně napůl a dužinu i semínka vydlabejte. Do misky vložte maso, oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, dužinu, prolisovaný česnek, vejce, nahrubo nastrouhaný sýr, nasekanou petržel, sůl, pepř a promíchejte. Pak dýni připravenou směsí naplňte. Pečte přibližně 60 minut a podávejte třeba s opečenou bagetkou.
Vepřová plec na švestkách
- 600 g bio vepřové plece
- 300 g bio švestek
- 2 lžíce bio oleje
- špetka bio skořice
- špetka bio badyánu
- menší bio cibule
- sůl, bio pepř
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Maso důkladně očistěte, nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Na pánvi obojí krátce zprudka opečte, aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Do připraveného pekáčku vložte maso i cibuli a kolem něj vyskládejte omyté, rozpůlené a vypeckované švestky. Poprašte skořicí a badyánem. Pečte v troubě dozlatova, podle potřeby můžete podlít vodou. Podávejte se šťouchanými bramborami nebo s opečenou bagetkou.
Salát s kuřecím masem a hruškou
- 2 bio kuřecí prsa
- 4 bio hrušky
- hrst bio špenátových listů
- menší bio cibule
- hoblinky bio parmezánu
- bio ořechový olej
- tři lžíce bio olivového oleje
- tři lžíce bio balzamikového octa
- sůl, bio pepř
Balzamikový ocet a oloupanou, najemno nakrájenou cibuli smíchejte v míse. Přidejte oba oleje a dochuťte solí a pepřem. Kuřecí prsa omyjte, osolte, opepřete, nakrájejte na nudličky a dozlatova osmahněte na pánvi. Hrušky rozpulte, zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky. Oprané špenátové listy smíchejte s hotovým masem, sýrem, hruškami a přelijte dresinkem z oleje, octa a cibule. Salát rovnoměrně rozdělte na čtyři talíře a jednotlivé porce posypte opraženými mandlemi.
Tip na závěr:
Hledáte ještě více inspirativních tipů k vaření? Pak pro vás máme skvělou zprávu! Na stránkách myjsmebio.cz najdete až 50 originálních receptů z hovězího masa, které vznikly ve spolupráci s kuchařem Hugo Hromasem. Konečně se tak přesvědčíte o tom, že není třeba vysokých škol na to, abyste si třeba i z těch méně tradičních vykouzlili v pohodlí domova doslova mistrovské dílo!