Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

Rádi byste dosáhli toho, aby byl váš pokrm opravdu výjimečný? Není nic jednoduššího než se v obchodě zaměřit na pořádnou kvalitu! Hledejte loga biolistu a biozebry, která vám zaručí, že suroviny, na něž si děláte zálusk, pochází z ekologické produkce. Během pěstování biopotravin nejsou používány chemické postřiky, umělá hnojiva ani žádná jiná zbytečná chemie. Zvířata v ekologických chovech zase prožívají svůj život dle zásad animal welfare s dostatkem socializace i životního prostoru. Šetrné a ohleduplné chování ke zvířatům, delší chov a krmení z vlastní ekologické produkce se pak stejně jako biologické prostředky na ochranu rostlin přirozeně projevují i na výsledné ceně biopotravin. Chcete se dozvědět více? Navštivte myjsmebio.cz.

Zavítejte přímo na ekofarmy! Pakliže nevíte, kam se vydat na tu nejbližší, na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio si na pár kliknutí poradíte díky interaktivní mapě a zároveň se dozvíte, co která farma aktuálně nabízí. Pokud chcete nakoupit například skvělé sezónní ovoce, udělejte si výlet na Ekofarmu Horecký Dvůr. Ta se nachází nedaleko Pardubic a nabízí různé odrůdy jablek, hrušek nebo švestek. Více informací najdete na ekofarma.unas.cz.

Dýně plněná mletým masem

  • 2 menší bio máslové dýně
  • 500 g bio hovězího mletého masa
  • 1 bio červená cibulka
  • 4 stroužky bio česneku
  • 2 bio vejce
  • hrst bio petržele
  • 150 g tvrdého sýra
  • sůl, bio pepř

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dýni překrojte podélně napůl a dužinu i semínka vydlabejte. Do misky vložte maso, oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, dužinu, prolisovaný česnek, vejce, nahrubo nastrouhaný sýr, nasekanou petržel, sůl, pepř a promíchejte. Pak dýni připravenou směsí naplňte. Pečte přibližně 60 minut a podávejte třeba s opečenou bagetkou.

Vepřová plec na švestkách

  • 600 g bio vepřové plece
  • 300 g bio švestek
  • 2 lžíce bio oleje
  • špetka bio skořice
  • špetka bio badyánu
  • menší bio cibule
  • sůl, bio pepř

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Maso důkladně očistěte, nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Na pánvi obojí krátce zprudka opečte, aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Do připraveného pekáčku vložte maso i cibuli a kolem něj vyskládejte omyté, rozpůlené a vypeckované švestky. Poprašte skořicí a badyánem. Pečte v troubě dozlatova, podle potřeby můžete podlít vodou. Podávejte se šťouchanými bramborami nebo s opečenou bagetkou.

Salát s kuřecím masem a hruškou

  • 2 bio kuřecí prsa
  • 4 bio hrušky
  • hrst bio špenátových listů
  • menší bio cibule
  • hoblinky bio parmezánu
  • bio ořechový olej
  • tři lžíce bio olivového oleje
  • tři lžíce bio balzamikového octa
  • sůl, bio pepř

Balzamikový ocet a oloupanou, najemno nakrájenou cibuli smíchejte v míse. Přidejte oba oleje a dochuťte solí a pepřem. Kuřecí prsa omyjte, osolte, opepřete, nakrájejte na nudličky a dozlatova osmahněte na pánvi. Hrušky rozpulte, zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky. Oprané špenátové listy smíchejte s hotovým masem, sýrem, hruškami a přelijte dresinkem z oleje, octa a cibule. Salát rovnoměrně rozdělte na čtyři talíře a jednotlivé porce posypte opraženými mandlemi.

Tip na závěr:

Hledáte ještě více inspirativních tipů k vaření? Pak pro vás máme skvělou zprávu! Na stránkách myjsmebio.cz najdete až 50 originálních receptů z hovězího masa, které vznikly ve spolupráci s kuchařem Hugo Hromasem. Konečně se tak přesvědčíte o tom, že není třeba vysokých škol na to, abyste si třeba i z těch méně tradičních vykouzlili v pohodlí domova doslova mistrovské dílo!