oběd

Dýňová polévka s domácím chlebem pro sychravé podzimní večery

Ingredience

Na polévku:

  • 1 ks bio dýně
  • 1 ks bio cibule
  • 2 stroužky bio česneku
  • 1 ks bio chilli papričky
  • 1,5 l bio vývaru
  • 100 ml bio smetany
  • bio rostlinný olej
  • bio muškátový oříšek
  • sůl a bio pepř na dochucení

Na chleba:

  • 1 kg bio mouky (hladká pšeničná bio mouka)
  • 0,6 l vody
  • kvas
  • 30 g soli

 

Postup

Polévka

Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů. Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kostičky. Pokapejte olivovým olejem a dejte péct asi na 15-20 minut. Mezitím si připravte cibuli, kterou nasekejte najemno. Orestujte v hrnci a poté k ní přidejte dýni. Osolte, opepřete a podlijte vývarem. Polévku vaříme asi čtvrt hodiny. Poté přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a najemno nasekanou chilli papričku. Vše rozmixujeme pomocí tyčového mixéru do jemného krému, přidáme smetanu a vaříme ještě pět minut. Na závěr okořeníme muškátovým oříškem a předem nasucho opraženými dýňovými semínky. Pro ještě lepší chuť můžeme výslednou polévku pokapat lanýžovým olejem.

Chléb

Všechny ingredience smíchejte dohromady tak, aby se vytvořilo těsto a nechte jej hodinu odpočinout. S naolejovanýma rukama poté těsto třikrát přeložte směrem od sebe a třikrát směrem do strany. Podle teploty v místnosti a aktivity kvasu kyne čtyři až dvanáct hodin (při teplotě nižší než 15°C kyne déle, při vyšší je proces rychlejší). Vykynuté těsto zabalte do potřebného tvaru, který odpovídá ošatce. Je třeba s ním zacházet opatrně, aby nedošlo k vymačkání vzduchových bublin. Poté nechte krátce dokynout a pečte 40 minut při teplotě 200°C.


Nehodnoceno

Please rate this