oběd
Gratinované brambory se smetanou a česnekem
Ingredience
- 800 g oloupaných bio brambor
- 250 ml bio smetany ke šlehání
- 2 stroužky bio česneku
- 40 g bio sýra dle chuti na posypání
- bio rozmarýn či tymián
- sůl
- bio pepř
- bio máslo na vymazání formy
Postup
Do vymazaného pekáčku naskládáme vrstvu na plátky slabě pokrájených brambor, kterou posypeme nesekaným česnekem a rozmarýnem a vše zaskládáme opět vrstvou plátků brambor. Tu zalijeme smetanou, pak povrch osolíme, přidáme ještě trochu rozmarýnu (nebo tymiánu) a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů nejprve na 15-20 minut zakryté, pak odkryjeme a dopečeme doměkka. Před koncem pečení posypeme sýrem, který necháme roztavit. Po upečení pekáček vyndáme, brambory necháme krátce odležet a poté servírujeme například s čerstvou zeleninou či salátem. Pokud se vám v troubě smetana brzy vypekla, můžete brambory podlít trochou mléka, aby se nezačaly připalovat.