oběd

Gratinované brambory se smetanou a česnekem

Ingredience

  • 800 g oloupaných bio brambor  
  • 250 ml bio smetany ke šlehání
  • 2 stroužky bio česneku
  • 40 g bio sýra dle chuti na posypání
  • bio rozmarýn či tymián
  • sůl
  • bio pepř
  • bio máslo na vymazání formy
 

Postup

Do vymazaného pekáčku naskládáme vrstvu na plátky slabě pokrájených brambor, kterou posypeme nesekaným česnekem a rozmarýnem a vše zaskládáme opět vrstvou plátků brambor. Tu zalijeme smetanou, pak povrch osolíme, přidáme ještě trochu rozmarýnu (nebo tymiánu) a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů nejprve na 15-20 minut zakryté, pak odkryjeme a dopečeme doměkka. Před koncem pečení posypeme sýrem, který necháme roztavit. Po upečení pekáček vyndáme, brambory necháme krátce odležet a poté servírujeme například s čerstvou zeleninou či salátem. Pokud se vám v troubě smetana brzy vypekla, můžete brambory podlít trochou mléka, aby se nezačaly připalovat.


Nehodnoceno

Please rate this