Krkovice na grilu s cibulovým salátem podle Huga Hromase
Ingredience
800g bio vepřové krkovice
200g bio jogurtu
1 větší cibuli
2 stroužky česneku
sůl a pepř podle chuti
hrst listové petrželky
Cibulový salát:
500g bio cibule
2 lžíce bio rozinek
2 lžíce bio vinného octa
2 lžíce bio rostlinného oleje
sůl
500g menších brambor ve slupce
Postup
Vepřovou krkovici nakrájíme na silnější plátky a marinujeme v jogurtu se solí, pepřem, nastrouhaným česnekem a cibulí. Do marinády můžeme přidat hrst nasekané petrželky.
Oloupanou cibuli nasekáme na tenké plátky, osolíme a promícháme s předem namočenými rozinkami, octem a olejem, promačkáme a necháme asi hodinu odpočinout.
Necháme v grilu odhořet chrastí a drobné větvičky abychom získali větší množství popela.
Rozpálené uhlí zasypeme vrstvou popela a umístíme do něj brambory. Zahrneme druhou vrstvou popela a na něj umístíme několik kusů žhavého uhlí. Popel zajistí, aby se brambory pekly, ale nespálily. Brambory pečeme v popelu, dokud na vpich špejlí nebudou měkké.
Na grilovací jehly napícháme plátky podélně - tedy po délce. Pečeme zprudka nad rozpáleným uhlím z obou stran dozlatova. Na dotek by maso mělo být pevné a pružné - pokud je měkké, je uvnitř ještě syrové.
Podáváme horké brambory zbavené popela, lehce rozmáčknuté, s trochou cibulového salátu a grilovanou krkovicí.