Karbanátek z BIO hovězího podle Huga Hromase
Ingredience
500g bio mletého hovězího krku
sůl a bio pepř
1kg bio červené papriky
2 stroužky bio česneku
hrst sekané bio petrželky
200g bio ovčího sýra
200g bio zakysané smetany
2 hrsti zelených bylin nebo bio salátu
4 bulky
Postup
Mleté maso smísíme se solí a pepřem, utřeným stroužkem česneku a nasekanou petrželkou. Ovčí sýr nakrájíme na malé kostky a zamícháme do směsi mletého masa. Nad rozpáleným grilem opálíme papriky ze všech stran dočerna a necháme je krátce vychladnout. Oloupeme zčernalou slupku a pečené papriky zbavíme semeníku. Upečenou dužinu nasekáme nožem nadrobno.
Z mletého masa zformujeme čtyři koule a „rozplácneme“ je na tvar karbanátku silného asi tři centimetry. Grilujeme je nad rozpáleným dřevěným uhlím. Jakmile na spodní straně zezlátnou a tzv. se pouštějí roštu (už se nelepí), obrátíme a pečeme z druhé strany.
Rozkrojíme si bulky a opečeme z vnitřní strany. Na spodní polovinu bulky dáme lžíci zakysané smetany, na kterou položíme směs bylin nebo zeleného salátu, přidáme upečený karbanátek a na něj lžíci pečené nasekané papriky. Uzavřeme druhou polovinou bulky a podáváme ještě horké.