Tradiční mrkvový koláč
Ingredience
- 2 hrnky bio třtinového cukru
- 2 hrnky mouky v bio kvalitě (polohrubá)
- 8 ks bio mrkve
- 4 ks bio vejce
- 1 hrnek nasekaných bio vlašských ořechů
- 1 a 1/4 hrnku bio rostlinného oleje
- 2 lžičky bio javorového sirupu
- 1lžíce bio medu
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky bio kypřícího prášku
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky bio mleté́ skořice
Na krém:
- 500 g bio čerstvého smetanového sýru
- 1 hrnek bio třtinového cukru
- 2 lžíce bio másla
- 1 lžička bio javorového sirupu
- šťáva z 1 bio citronu
Postup
Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Do jedné mísy přidejte postupně vejce, cukr, med a javorový́ sirup. Vše dobře promíchejte. Ve druhé míse smíchejte všechny suché přísady, které posléze postupně přidávejte k první směsi. Až se ingredience propojí, přidejte olej, nastrouhanou mrkev a také oříšky. Hotové těsto vložte do vymazané formy. Pečte asi jednu hodinu. Mezitím si připravte krém. Smetanový sýr a všechny další přísady přidávejte postupně do mísy a vše dobře promíchejte, dokud nevznikne hebký krém.
Jakmile dort dopečete, nechte ho vychladnout a poté jej podélně rozkrojte. Jednu část potřete krémem a přiklopte druhým dílem. Krém doporučujeme přidat i na vrch dortu a pokud vám ještě trocha zůstane, můžete jím ozdobit i boky a přidat oříšky.