snídaně

Vánočka – pletené dílo, které nesmí chybět u sváteční snídaně

Ingredience

  • 600 g bio hladké mouky
  • 150 g bio cukru
  • 1/4 l bio mléka
  • 30 g bio droždí
  • 1 bio vejce
  • 120 g bio másla
  • hrnek bio rozinek
  • lžička soli
  • lžička bio sádla
  • špetka muškátového květu
  • lžička nastrouhané kůra z bio citronu
  • hrst sekaných bio mandlí

1 bio vejce na potření

Postup

V míse si smícháme trochu cukru, droždí a trochu mléka a vytvoříme si čerstvý kvásek, který necháme chvíli vzejít v teplém prostředí. Postupně jej pak zapracujeme do mouky, přidáme vajíčko, zbytek vlažného mléka i cukru, rozpuštěné máslo, sádlo, citronovou kůru, muškátový oříšek, rozinky a sůl. Důkladně vypracujeme nelepivé těsto. Může to chvíli trvat, ale výsledek se vyplatí. Hotové těsto necháme kynout na teplém místě. Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Pokud se na pletení necítíte, vytvořte si pouze 6 válečků, z nichž postupně vytvořte 2 copánky a uložte je na sebe. Ať tak nebo tak, vše pro jistotu přichytíme špejlemi, aby se dílo nevzhledně nerozpojilo. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 40 minut na 160°C. Aby byla vánočka dobře propečená, pro jistotu do ní píchněte špejlí. Případně dopečte, dokud nebude špejle po vytažení suchá a čistá. Krásné Vánoce!


Nehodnoceno

Please rate this