Zlatavý mazanec
Ingredience
- 230 g bio hladké mouky
- 100 g bio polohrubé mouky
- 70 g bio másla
- 60 g bio cukru
- 40 g bio rozinek
- 20 g bio droždí
- 120 ml bio mléka
- 2 bio vejce
- 1 bio vanilkový cukr
- kůra z bio citronu
- mandlové lupínky v bio kvalitě
- špetka soli
Postup
Obě mouky smíchejte, ve směsi udělejte důlek, vlijte dvě třetiny mléka a rozdrobte droždí. Postupně zadělejte na těsto, které by mělo mít konzistenci podobnou těstu na lívance. Zaprašte hladkou moukou a nechte odpočinout na teplém místě, dokud kvásek nevzejde. Následně do mísy s kváskem přidejte zbylé mléko, rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou kůru a vejce. Vypracujte hladké, nelepivé těsto, zapracujte rozinky a nechte opět 30 minut odležet na teplém místě. Mezitím předehřejte troubu na 160 stupňů. Odpočinuté těsto položte na plech vyložený pečicím papírem, vytvarujte bochánek a nechte přikryté utěrkou kynout ještě minimálně 60 minut. Vykynutý mazanec potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a navrchu prořízněte do kříže. Pečte asi 40–50 minut dozlatova.
TIP: Mouku v bio kvalitě a mnohé další bioprodukty seženete například na Statku Tichý. Více informací zde.