snídaně

Zlatavý mazanec

Ingredience

  • 230 g bio hladké mouky
  • 100 g bio polohrubé mouky
  • 70 g bio másla
  • 60 g bio cukru
  • 40 g bio rozinek
  • 20 g bio droždí
  • 120 ml bio mléka
  • 2 bio vejce
  • 1 bio vanilkový cukr
  • kůra z bio citronu
  • mandlové lupínky v bio kvalitě
  • špetka soli

Postup

Obě mouky smíchejte, ve směsi udělejte důlek, vlijte dvě třetiny mléka a rozdrobte droždí. Postupně zadělejte na těsto, které by mělo mít konzistenci podobnou těstu na lívance. Zaprašte hladkou moukou a nechte odpočinout na teplém místě, dokud kvásek nevzejde. Následně do mísy s kváskem přidejte zbylé mléko, rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou kůru a vejce. Vypracujte hladké, nelepivé těsto, zapracujte rozinky a nechte opět 30 minut odležet na teplém místě. Mezitím předehřejte troubu na 160 stupňů. Odpočinuté těsto položte na plech vyložený pečicím papírem, vytvarujte bochánek a nechte přikryté utěrkou kynout ještě minimálně 60 minut. Vykynutý mazanec potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a navrchu prořízněte do kříže. Pečte asi 40–⁠50 minut dozlatova.

TIP: Mouku v bio kvalitě a mnohé další bioprodukty seženete například na Statku Tichý. Více informací zde.


Nehodnoceno

Please rate this